Aika-ajoissa näkee paljon Bioracerin skinsuit-pukuja, eikä se ole mikään yllätys.
Martin, Kiryenka, Dumoulin... viime vuosien parhaat aika-ajajat hyödyntävät räätälöintiämme ja kokemustamme nopeuden parantamisessa.
Olemme ensimmäinen yritys, joka alkoi tutkimaan vaatteiden aerodynamiikan vaikutusta tarkemmin jo 2000-luvun alkupuolella. Speedwear-pukumme valmistetaan pyöräilijän omien mittojen ja nopeusluokituksen mukaan.
Soveltuva pukumalli ja kangas voi säästää pyöräilijältä jopa 60 sekuntia 40 kilometrin aika-ajoissa, ja jos tuollaiseen säästöön päästään, on 180 kilometrin Ironman-triathlonissa saavutettu etu jo suorastaan massiivinen. Etenkin aerodynaamisin hihoin varustetun Tri-ajopukumme tarjoavat maantieajossa tehokkuutensa ansiosta selkeitä etuja käyttäjilleen.
Nykyään Bioracer rikkoo rajoja tehden puvusta ja ajajasta entistäkin nopeampia. Olemme työskennelleet yhdessä useiden eri tahojen kanssa testataksemme Speedmaster-pukuamme muita malleja vastaan, ja ajopukumme oli aina johdonmukaisesti nopein. Tulokset auttoivat meitä kehittämään ajopuvun, joka oli edellistä pukuammekin nopeampi, ja näin Speedmaster 2.0 -mallisto sai alkunsa.
Tutkimuksemme ovat osoittaneet, että mikään yksittäinen kangas ei ole kaikissa nopeuksissa paras valinta, vaan optimaalisen nopeuden saavuttamiseen tietyssä nopeusluokassa täytyykin tähdätä juuri kyseiseen nopeuteen. Tämän tähden Speedmaster-ajopuvun kangaskoostumusta säädetäänkin tavoitenopeuteen soveltuvaksi.
Aika-ajaville naisille pukuja säädetään tehokkaammiksi hieman hitaampaan 40-50 km/h nopeusluokkaan, kun taas miespyöräilijöiden puvut sisältävät erilaisen kangaskoostumuksen.
Voit odottaa huomattavia parannuksia.
Aerodynaamisia urheiluvaatteita kehittävän valmistajan tulee saada tuotteilleen tuulitunnelisertifikaatti, ja tuotteet tulee testauttaa ratatestillä. Bioracer oli ensimmäinen pyöräilijän 3D-mallia käyttävä yritys (viisi vuotta sitten) tuulitunnelitestejä suorittaakseen, sillä tämä on ainut tapa johdonmukaisten mittaustulosten saavuttamiseksi.
Tämänvuotisen aerodynaamisen mallistomme kehitystä suoritettiin yhteistyössä Saksan Dresdenin yliopiston Institute of Experimental Aerodynamics -osaston FES:n tuulitunnelitestein. Vuodesta 2012 lähtien Bioracer on toiminut yhdessä muutaman muun yrityksen (Bike Valley) kanssa rakentaakseen Belgiaan ensimmäisen pyöräilyyn keskittyneen tuulitunnelin.
Tuulitunneli saatiin avatuksi tänä vuonna, ja viimeinen validointitesti suoritettiin Belgian pyöräilyliiton kanssa. Tuulitunnelitestauksen yhteydessä on tärkeää myös varmistaa ratatestien paikkansapitävyys, sillä se on pyöräilijän kannalta paljon realistisempi ajoympäristö. Näitä tuloksia voidaan suoraan verrata pyöräilijöiden käytännössä kokemiin kilpaympäristöihin.
Suosittelemme kaikkia asiakkaitamme testaamaan vaatetuksen aerodynaamisen vaikutuksen itse. Tämä onnistuu helposti voimamittarilla. Aja saman päivän aikana samalla tiellä kahta erilaista ajopukua käyttäen samalla nopeudella (esimerkiksi 40 km/h), ja tulet huomaamaan Bioracerin Speedwear-ajopukua käyttäessäsi käyttäväsi pienemmän määrän energiaa ajaessasi.